מאמרים בנושא תמ"א 38

"תביעת השתקה": נדחתה תביעה של יזם תמ"א 38 כנגד בעל דירה בגין לשון הרע
עו"ד אהוד צ'אושו
יזם תמ"א 38 והחברה אשר בבעלותו קידמו פרויקט של תמ"א 38 ברמת גן. אחד מבעלי הדירות שלח מכתבים אל חברי המועצה, אל השופט יאיר חסדיאל אשר דן בעתירה שהגיש, אל ראש העיר ואל דיירים בבניין ובהם תיאר התנהלות קלוקלת מצד היזם. לטענת בעל הדירה, היזם מרמה את הוועדה המקומית של עיריית רמת גן, מגיש לה תוכניות שיש בהן פגמים וטעויות וכן אינו מקיים החלטות שיפוטיות. במשך שבע שנים התנהלו בין היזם לבין בעל הדירה הליכים משפטיים הנוגעים לתוכנית הבנייה של פרויקט תמ"א 38. 

היזם הגיש תביעת דיבה כנגד בעל הדירה ובה דרש פיצויים בסך של 2.3 מיליון שקלים. הנתבע טען כי תביעת היזם נועדה כדי להלך עליו אימים וכדי שבעל הדירה יסיר את התנגדותו לביצוע הפרויקט של תמ"א 38. כמו כן טען הנתבע שכל מה שהוא כתב בפניותיו לגורמים השונים הם דברי אמת אשר פורסמו בתום לב ואשר נועדו להגן על עניין אישי שהוא כשר במסגרת של הליכים משפטיים ולפיכך הוא מוגן לפי החוק.
שופט בית משפט השלום בתל אביב, יחיאל חסדיאל, קיבל את טענות הנתבע, תוך שהוא מציין כי קיים חשש כבד שהתביעה שהגיש היזם נועדה להרתיע את בעל הדירה מפני עמידה על זכויותיו הלגיטימיות. עוד קבע השופט חסדיאל כי המכתבים ששלח הנתבע אליו, אל גורמים בעיריית רמת גן ואל יו"ר וועדת הערר הם בגדר הגנה על התבטאות שהיא במסגרת הליך משפטי ולפי הפסיקה גם מכתבים שאינם רשמיים ואשר קשורים להליך שיפוטי, הינם מוגנים מפני תביעה של לשון הרע.
השופט גם קבע כי ישנן עדויות נוספות התומכות בטענות הנתבע כנגד היזם ובכלל זה עדויות נוספות של דיירות מהבניין, עדות של אחד מחברי המועצה, החלטות של ועדת הערר, החלטות שניתנו בבית המשפט המחוזי וכן הודעה של הוועדה המקומית של עיריית רמת גן.
השופט התרשם כי מול דיירים אחרים בבניין כמו גם הנתבע עצמו, עמד יזם תמ"א 38 כוחני ו"רב תחבולות", אשר ניסה להרתיע את הנתבע מפני חשיפת התנהלותו וכי מדובר בתביעת השתקה.

השופט ציין כי גם גורמים בגופי התכנון הגיעו למצב של חוסר אמון בנוגע להתנהלות היזם ולפיכך הדברים שהנתבע כתב אינם חורגים מהסביר, והם נועדו לבטא את המצוקה שלו בעקבות התנהלות היזם התובע.
השופט חסדיאל דחה את תביעת לשון הרע של היזם עם דרישת הפיצויים הגבוהה, בהתבסס על ההגנות הקיימות בחוק איסור לשון הרע, וקבע כי נעשה ניסיון של התובע לעשות שימוש לרעה בהליכי המשפט. השופט חייב את היזם התובע ואת החברה שבבעלותו לשלם שכר טרחת עורך דין גבוה בסך של 100,000 שקלים וכן הוצאות משפט בסך של 5,000 שקלים.

ב"כ התובעים: בנימין לוי, עורך דין לשון הרע
ב"כ הנתבע: עו"ד רענן בר-און ועו"ד ורד כהן 
עו"ד אהוד צ'אושו עוסק/ת ב- נזיקין
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פסקי דין קשורים
מזרחי ואח' נ' בן דוד

 

חזור

תמ"א 38, מתחילים באתר המרכזי

התחדשות עירונית 2022

ניתן לקבוע כבר ברמת וודאות גבוהה שהשנים הקרובות יהיו תור הזהב של ההתחדשות העירונית. עתודות קרקע נמוכות, מחירי נדל"ן גבוהים ושיכונים מתפוררים במרכזי הערים הם כר פורה לגל ענק של פרויקטים.
נוסיף לכך את ההחלטה להוריד את אחוז ההסכמה לפינוי בינוי לתביעת דיירים סרבנים בפינוי בינוי ל 66% מהבעלים במקום 80% היום. נוסף גם סעיף לפיו בעלי דירות שעשו עבירות בנייה לא יכללו במניין הדיירים הנדרש לצורך רוב כך ששיעור ההסכמה יכול להגיע במצב כזה ל-50%. כמו כן, גם היזם יוכל להגיש תביעה נגד דייר סרבן.

מאות ואולי אלפי פרויקטים תקועים בשל דיירים "סרבנים" שחרור החסם הזה עשוי להקטין את הזמן הממוצע להבשלת פרויקט בשנתיים ויותר.

ההתבגרות של השוק כוללת גם הסכמה כללית שתמ"א 38 חיזוק היא החלופה הפחות מועדפת ואם יש ברירה אז עדיפים פרויקטים מתחמיים של פינוי בינוי או לפחות הריסה והקמה של בניין חדש (תמ"א 38 2)

אז אל תפספסו את הרכבת...

השאירו פרטים ואנחנו נשתדל להעביר לחברות מתאימות, ללא כל עלות מצדכם.  כדאי להבין שלא כל בניין מתאים לכל היזמים, בניין שמוגדר אצל אחד כ"לא כלכלי" יכול להיות "יהלום" אצל אחר. גם הזמן משחק תפקיד ובניין או ישוב שאינם אטרקטיביים בזמן מסוים יכולים להפוך למאד מבוקשים עקב שינויים ברגולציה, במחירי הנדל"ן ועוד.

אנחנו באתר המרכזי עושים כל מאמץ למצוא את הגורם המתאים שיטפל בכל בניין הרשום במאגר שלנו, לא תמיד זה קורה מעכשיו לעכשיו אבל אנחנו רצים למרחקים ארוכים...

* שדה חובה