נדל"ן ותשתיות

בכירים מגיבים לרעידות האדמה: "לשקול הארכת התמ"א בפריפריה"

חברות המלוות פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי פינוי הביעו חשש מסיומה של התוכנית באוקטובר הקרוב וראשיהן מצהירים בפה מלא על חשיבותה של ההתחדשות העירונית, שהיא בבחינת משימה לאומית
מערכת ice | 
הרס מבנים (צילום דרור סיתהכל)
שתי רעידות האדמה תוך פרק זמן קצר השבוע הכניסו את תושבי ישראל בכלל ובפריפריה בפרט לכוננות ספיגה, כמו גם לא מעט בכירים בענף הנדל"ן, שהדגישו את חשיבותם של קידום פרויקטים רבים בהתחדשות עירונית על מנת למגן מבנים ישנים, להרוס את אלו המוגדרים מסוכנים ולבנות תחתם חדשים, ובעיקר למנוע את האסון הבא.
איילת רוסק,  מנכ"לית ומבעלי חברת מכלול, העוסקת במימון וליווי פרויקטים למגורים: "בשנים האחרונות אנחנו רואים יותר ויותר פרויקטי התחדשות עירונית מחוץ לגוש דן כמו בחדרה, אשקלון, חיפה ואפילו ניצנים של התחדשות עירונית באילת. זה נובע ממספר גורמים כמו מחירי הדיור שעולים ואפשרויות מימון אלטרנטיביות לבנקים. עם זאת, הממשלה חייבת לפעול באמצעות תמריצים כדי לעודד פרויקטי התחדשות עירונית גם בפריפריה הרחוקה כדוגמת בקעת הירדן, קריית שמונה ועוד. ניתן לעשות זאת על ידי "קרקע משלימה" שהממשלה יזמה, אך כמעט ולא יישמה בשטח, תוספת זכויות והטבות במיסוי".
עוד הוסיפה רוסק כי "יש לשקול את הארכת תמ"א 38 באזורי הפריפריה. מדובר ביישובים בהם אין כדאיות כלכליות לפרויקטי פינוי בינוי גדולים, ולעומת זאת בשינויים ותמריצים קלים ניתן לבצע תמ"א 38. אני חושבת שהמלחמה האחרונה הראתה לנו את החשיבות הרבה של ממ"דים. אנחנו צריכים כל העת לזכור זאת ולהתכונן למלחמה הבאה גם בגזרה הזאת".
סמי מצלאוי, יו"ר ובעלים של חברת מצלאוי ומי שנחשב לחלוץ הפינוי בינוי בישראל, היה נחרץ אף יותר: "התחדשות עירונית היא צו השעה, לא פחות ממשימה לאומית. עשרות אלפי אנשים גרים בבתים מתפוררים שנבנו לפני בין 50-70 שנה. רעידת האדמה הנוכחית רק מדגישה לנו שהסכנה בפתח ושחייבים לעשות צעדים ממשיים בנושא", אמר. "אני יודע שניתן לבנות דירה חדשה, עם ממ"ד, מחוזקת בפני רעידות אדמה, בתוך 18 חודשים בלבד בפרויקט התחדשות עירונית מסוג הריסה ובנייה מחדש – כולל תכנון, בנייה ואכלוס, וזאת בתנאי שהרשויות המקומיות יתעלו על עצמן, יירתמו לצו השעה ולמשימה הלאומית, וינפיקו היתר בנייה להתחדשות עירונית בתוך חודשיים – זה בהחלט אפשרי".
כמו כן, התייחס לנושא רוני זוהר, שותף ויו"ר חברת קפיטל פלטינום: "בישראל יש מאות אלפי בניינים ישנים ומסוכנים, שנבנו לפני 50 ו- 60 שנה. הבניינים האלה הם הראשונים לקרוס במקרה של רעידת אדמה ובאופן כללי הם לא בטיחותיים למגורים", אמר. "רוב הפרויקטים של התחדשות עירונית, בין אם במסגרת תמ"א 38 ובין אם במסגרת פינוי בינוי, ממוקמים באזור המרכז. על אף שהפריפריה זקוקה להתחדשות עירונית לא פחות מאזורי הביקוש, יש בה מיעוט של פרויקטים. הסיבה לכך, בפעמים רבות, נעוצה בכדאיות הכלכלית. ניקח לדוגמא מתחם של פינוי בינוי בטבריה – כדי שישתלם ליזם, הוא  צריך לקבל אחוזים גבוהים של זכויות בנייה על הקרקע והוא גם צריך להיות בטוח שיצליח למכור את כל הדירות שיבנה, היות והביקושים בטבריה נמוכים, אין לו ערובה לכך".
 
עוד הוסיף זוהר כי "כדי לתמרץ יזמים לבצע פרויקטים של התחדשות עירונית בפריפריה, המדינה צריכה לוודא שישתלם להם, לתת להם את הערובות הכלכליות, גם במקרה שהשוק יוכיח שההיצע גבוה מהביקוש. תמריצים נוספים יכולים להיות בצורה של הטבות מס ליזמים, כמו הפחתת מיסוי מקרקעין, ביטול אגרות בנייה והיטלי השבחה וכדומה. בנוסף, באזורים שבהם הבכנה מרעידות אדמה היא גבוהה יותר, יש לתת קדימות ועדיפות לפרויקטים של התחדשות".
כזכור, מי שהביע תרעומת גדולה בתחילת השבוע על התנהלות הממשלה בכל הנוגע לחשש מרעידות אדמה הוא יו"ר איגוד הנדל"ן, איציק חסידים. "רק לפני פחות מחודש נפגשתי עם ראש הממשלה ושרת הפנים והתרעתי בפניהם על הצורך במתן התייחסות מיוחדת באזור הצפון, בפרט בכל הנוגע לנושא חיזוק המבנים הקריטי ליישובים שונים באזורנו", אמר בזעם. "הזכרתי להם שבאזור השבר הסורי אפריקאי מתרחשות רעידות אדמה מדי תקופה ואין לנו את הפריבילגיה להמתין לאסון".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה