בני בגין: "ההיערכות של ישראל לרעידת אדמה חזקה - סבירה"

בגין, העומד בראש ועדת השרים להיערכות לקראת רעידת אדמה: "כ-80% מהבניינים בארץ הוקמו אחרי כניסת תקן הבנייה הישראלית לתוקף, בסוף שנות ה-70"

"ההיערכות של ישראל לתרחיש של רעידת אדמה חזקה, שמתרחשת אחת לכ-50 שנה, מניחה את הדעת וסבירה למדי. אנחנו לא נערכים לתרחישים חמורים במיוחד ונוראים מכולם שהסתברותם נמוכה מאוד", אמר היום (ג') ל"גלובס" השר בני בגין, שעומד בראש ועדת השרים להיערכות לקראת רעידת אדמה.

רעידת אדמה חזקה בניו זילנד - חשש לחיי ישראלים

לדברי בגין, "כ-80% מהבניינים בארץ הוקמו אחרי כניסת תקן הבנייה הישראלית לתוקף, בסוף שנות ה-70. התקן מספק מענה גם לתרחיש של רעידת אדמה חזקה וזה מה שהופך את ההיערכות שלנו למניחה את הדעת", אמר והוסיף: "אין זה אומר שאין בעיות שלא מחייבות פתרון, כמו טיפול במבנים שהוקמו ברחבי הארץ עוד לפני שגובש תקן הבנייה. לגבי מבנים אלה, יש תוכניות ממשלתיות שונות ואחת מהן היא מתן תמריצים כלכליים למען חיזוק המבנים במסגרת תמ"א 38".

חלק מהתמריצים שמציעה המדינה במסגרת תמ"א 38 כוללים פטור ממס שבח וזכויות לבנייה של קומות נוספות על בניין ישן ששופץ וחוזק, וזאת באופן שיהיה בכוחו של המבנה לעמוד על תלו גם בעת אירוע חריג. עם זאת, למרות התוכניות הגדולות בנושא, המציאות בשטח עגומה למדי כפי שניתן להתרשם מדברים שאומר השר בגין: "המספרים עד כה נמוכים למדי: הוגשו כמה מאות בקשות לכניסה לתוכנית הזו, ובפועל היו רק כמה עשרות יישומים. אני חושש שחלק מהקשיים וההימנעות מכניסה אליה, נובעים מציפייה כלשהי לשיפור תנאי תוכנית המתאר האמורה. מדי פעם זה קורה, אך גם לזה יש גבול", אמר.

אחד הקשיים שמונה בגין בהרחבת חיזוק מבנים במסגרת תמ"א 38, הוא באזורים הפחות מבוקשים מבחינת נדל"ן, לאורך בקע ים המלח ובשורה של יישובים מקריית שמונה ועד אילת. זאת, בין השאר על רקע העדר כדאיות כלכלית שתתמרץ קבלנים להשקיע בחיזוק של מבנה, כשערך הקרקע ממילא נמוך: "הוועדה שאני בראשה דנה בסוגיה זו על כל היבטיה, יחד עם המשרד לקידום הנגב והגליל, משרד האוצר ומשרד השיכון כדי לחפש דרכי פעולה מתאימות במקרים כאלה. טרם התקבלו החלטות", אמר.

תקציב רב-שנתי, בהיקף כולל של 3.5 מיליארד שקל, יאפשר בינתיים להכין את מבני הציבור למצב. מדובר בתקציב של כ-140 מיליון שקל לשנה, בפריסה על פני 25 שנה, שיאפשרו חיזוק של בתי ספר ובתי חולים; תחנות של כיבוי אש ומשטרה ומרכזים קהילתיים: "המלאכה תחל בחודשים הקרובים, מיד עם גמר התכנון. נוציא מכרזים והעבודות יחלו", אמר השר בגין והוסיף: "אנו בוחנים גם את החוסן של שוק ההון בתרחיש קיצוני וסביר שבשבועות הקרובים נחליט על הקמת ועדה שתבדוק את נכסי הממשלה ואת מצב הביטוח שלהם וזאת כדי שלא ניקלע למצב של תת-ביטוח, שיקשה על התנהלות שוק ההון במצב של רעידת אדמה חזקה".

"אנחנו בתוך התקופה"

בתוך כך, ראש התוכנית לניהול סיכונים באוניברסיטת תל אביב, ד"ר קובי פלג, אמר היום ל"גלובס" כי ניכר שההיערכות בישראל לקראת רעידת אדמה "בסדר יחסית". לדבריו, רעידות אדמה חזקות מתרחשות באזור במחזורים של אחת לכ-100 שנה ו"אנחנו בתוך התקופה": "ההיערכות שלנו חייבת להשתפר בהיבטים של היום שאחרי, לגבי שיקום הניצולים ורכושם, טיפול בהם ושיכונם בדיור חלופי שיכול להיות אוהלים, קרווילות או אצל קרובי משפחה וחברים. מישהו צריך לחשוב גם על החילוץ עצמו של הלכודים בין ההריסות, שכן כוחות ההצלה בארץ טובים מאוד, אך לא יגיעו לכל אתר. לפיכך חשוב לספק לציבור הדרכה, כיצד מחלצים בידיים חשופות אנשים מבין ההריסות. זה מציל חיים", אמר.