הוועדה המקומית לקחה תכנון פרויקט מהיזמים על עצמה - והמחוזית אישרה

מדובר במקרה חריג ביותר שבו הוועדה המקומית לתכנון ובנייה כפר סבא, עצרה פרויקט שכבר קיבל אישור באמצעות סעיפים 77-78, ולקחה את התכנון על עצמה • הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז אישרה את התכנון • התוכנית הינה על שטח כולל של כ-7 דונם וממוקמת במתחם סוקולוב

כפר סבא / צילום: Shutterstock
כפר סבא / צילום: Shutterstock

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז, אישרה תוכנית התחדשות עירונית ראשונה בעיר כפר סבא. התוכנית הינה על שטח כולל של כ-7 דונם וממוקמת במתחם סוקולוב שנמצא בדרום מערב העיר, מדרום לרחוב ויצמן ובקרבה למרכז העיר. בהווה קיימים במקום 4 מבנים בני 4 קומות ובהם 44 יחידות דיור. התוכנית מציעה הקמת 134 יחידות דיור ב-5 מבני מגורים: 4 מבנים בגובה של 7-10 קומות ומבנה אחד שישלב מגורים, מסחר ותעסוקה בן 9 קומות. מתוך כלל יחידות הדיור, 27 יוקצו עבור דירות קטנות. בנוסף, יוקם מבנה בן 6 קומות לצורכי ציבור. התוכנית הוגשה על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובניה כפר סבא ונערכה על ידי משרד האדריכלים דרמן ורבקל.

יש לציין שההיסטוריה של התוכנית ארוכה ובהחלט יוצאת דופן. במשך כמה שנים ניסו החברות אשדר וי.נ.ו.ב בנייה ופיתוח בע"מ לקדם במתחם ברחוב סוקולוב תוכנית התחדשות לפי מתכונת תמ"א 38. התוכנית אושרה ע"י הוועד המקומית לתכנון ובנייה והיזמים היו בדרך לקבל היתר. ואולם, בחודש נובמבר 2019 החליטה הוועדה המחוזית מרכז לקבל את בקשתה של עיריית כפר-סבא ועצרה, בצעד חריג ביותר, את קידום הפרוייקט. הוועדה קבעה כי האזור בו נמצא הפרויקט יוכרז כמתחם התחדשות עירונית לפי סעיף 78. כלומר, לא יינתן היתר בנייה נקודתית, כולל תמ"א 38.

בתשובה לפניית גלובס ענו בעירייה (בנובמבר 2019) כי "אנו מקדמים תוכניות התחדשות עירונית ברחבי העיר, מתוך אחריות ציבורית כלפי כלל תושבות ותושבי העיר, ובמסגרת זו אף הוקמה מינהלת התחדשות עירונית חדשה המעניקה סיוע וליווי מקצועי לתושבים. עיריית כפר-סבא רואה חשיבות רבה בחידוש ובשדרוג מתחמים ישנים, שהוזנחו במשך שנים רבות ופועלת אך ורק למען תושבי העיר בפרט והעיר בכלל, תוך ראייה רחבה וכוללת של טובת התושבים כולם וראייה תכנונית מושכלת ונכונה לעיר כפר-סבא לשנים הבאות".

עו"ד מיכה גדרון, שייצג את היזמים בהתנגדות לתוכנית, מסביר שמדובר פה במהלך לא רגיל: "מדובר פה בבעיה בסיסית בחוק התכנון והבנייה, שמאפשר בכל נקודת זמן לבצע פירסום לפי סעיף 77-78, ולעצור מהלך תכנוני, אפילו בשלב מאד מתקדם. אנחנו (הכוונה ליזמים) היינו כבר אחרי החלטה למתן היתר. היינו במילוי תנאים ואז בלמו אותנו. אני חושב שצריך לשנות את חוק התכנון והבנייה ולא לאפשר לעצור החלטה אחרי שהוועדה המקומית החליטה לאשר את הבקשה. יש כאן אמירה הרבה יותר רחבה מאשר הפרוייקט. למעשה, כל מי שקיבל החלטה למתן היתר ומשקיע מאות אלפי שקלים יכול להתקע ע"י הוועדה המקומית. זה מהלך חריג שצריך להדליק נורה אדומה".