תמ"א 38 – מכרזים ליזמים

כללי המשחק השתנו, בעלי דירות כבר לא הולכים בעיניים עצומות אחרי יזמים. הם תפסו את התפקיד הראשי, יש להם דרישות, הם מעורבים בתהליך מתחילתו ועד סופו. הם עושים מכרזים ומבטיחים לעצמם את התמורה הטובה והבטוחה ביותר עבור הנכס שלהם.

לפני כ- 12 שנה אושרה תכנית המתאר הארצית תמ"א 38, אשר מאפשרת ומקדמת חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. תחילה לא ידעו כל כך איך לקדם את התכנית ומספר הפרויקטים היה נמוך מאוד, אך בשנים האחרונות, ככל שמספר הקרקעות הפנויות לבנייה במרכזי הערים קטן יותר, תפסה התכנית תאוצה ונכנסו לתחום שחקנים רבים. יזמים וקבלנים הבינו שאין להם ברירה, מי שרוצה לבנות במרכזי ערי הביקוש זו הדרך.

 

במשך שנים התנהל הענף של ההתחדשות העירונית בחוסר וודאות, כל אחד שרצה הפך ליזם, במקרים רבים לא סיימו היזמים את הפרויקטים, לא הצליחו לעמוד בתשלומים, השאירו את בעלי הדירות באתרי בנייה וגרמו להפסדים.

 

היום הדברים מתנהלים קצת אחרת, בעלי הדירות כבר לא מוכנים לקחת סיכון. הם הבינו את הכוח שיש בידם, הם מתאגדים, לוקחים חברות שמנהלות עבורם מכרזים ליזמים, מעמידים דרישות, רוצים לדעת מי יפיק עבורם את הרווח הגדול ביותר מהנכס הקיים, ודורשים גם לדעת מה יהיה הרווח של הקבלן מהפרויקט, כדי לוודא שאף יזם לא עושה עליהם ועל הנכס שלהם קופה.

 

 

 

 

הדרישות של בעלי הדירות במכרז

 

במכרז מפורטים ליזמים מהן הדרישות והתנאים הבסיסיים לחתימת הסכם וקבלת הפרויקט לידיו. דרישות כגון: שטח המרפסות, חדרי הממ"ד, תנאי הפינוי והשכירות שיקבלו בזמן הבנייה, מפרטי דירה איכותיים יותר וכד'.

 

את המכרזים שולחים למספר יזמים ובמקביל נערכות בדיקות מקיפות לאותם יזמים. נבדקת היכולת שלהם לביצוע פרויקט, בודקים פרויקטים קודמים, נבדק הסיווג הקבלני שלהם, והם נדרשים להציג הדמיות ומפרטים.

 

כמו כן, יש דרישה מצד בעלי הדירות לראות ערבויות בטרם חותמים על הסכם. הם רוצים לדעת שהם יכולים לפנות את הדירות שלהם בראש שקט, שיהיה מי שישלם את השכירות החלופית והם לא ימצאו את עצמם בהוצאות לא מתוכננות.

 

 

המכרזים עושים טוב לענף

 

בדרך של מכרז, בעלי הדירות מבטיחים לעצמם פרויקט שיבוצע ע"י חברה עם איתנות פיננסית, יכולת לבצע פרויקט איכותי ולסיימו כמה שיותר מהר. מי שנשאר במגרש אלו היזמים והקבלנים הרציניים.

 

המכרזים מסננים את היזמים הקטנים שצצו כמו פטריות אחרי הגשם, השאירו פרויקטים באמצע עבודה ובלי יכולת לסיים אותם. הם לאט לאט נעלמים מהשוק כי אין להם אפשרות לעמוד בתנאי המכרזים.

 

בזמנים אלו שהכל מפורסם ברשתות החברתיות, אי אפשר יותר לעבוד על בעלי דירות. כמות המידע והפרסומים על איך להיזהר מ"חאפרים" מאפשרת לבעלי הדירות לדעת בדיוק מה הזכויות שלהם, מה הם יכולים לדרוש ולקבל כתנאי לחתימת הסכם. ממפרטים איכותיים יותר לדירות ועד שירותים של אנשי מקצוע על חשבון היזם כמו : מפקח מוסמך, אדריכל, מעצב פנים, שמאי וכד'.

 

 

  

 

הרווח של בעלי הדירות ממכרז

 

מעבר לכך שהם מבטיחים לעצמם את התמורה הטובה ביותר בעבור הנכס הקיים שלהם ושהם ממנפים את הערך שלו, יש להם אפשרות להיות יותר מעורבים, לקבוע ולהחליט.

הם יכולים להיות מעורבים בתכנון ובעיצוב, לבחור את האדריכל שיתכנן את הפרויקט, לקבוע כי להם יש זכות ראשונים לבחירת חניות וכד'.

 

והכי חשוב, הם יודעים שבחרו את הכי טוב שיכלו לקבל ומסירים מעצמם את החשד והפחד שהפרויקט יכשל, יתקע או לא יצליח.