סקר בעלי דירות: החסם המרכזי לתמ"א 38 - הדיירים עצמם

25% סבורים כי הרשויות המקומיות מעכבות פרויקטים, ו-10% נקבו באי-היתכנות כלכלית כגורם מעכב מוביל ■ 42% מעדיפים לקדם פרויקט במסגרת הריסת הבניין הישן ובניית בניין חדש במקומו, בעוד רק 25% מעדיפים להישאר בדירות הקיימות ולקבל תוספת בנייה וקומות

פרויקט תמ"א / צילום: תמר מצפי
פרויקט תמ"א / צילום: תמר מצפי

רוב הציבור מודע ומכיר את האפשרויות במסגרת תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה (תמ"א 38) ובאופן מפתיע, רוב בעלי הדירות בבניינים המיועדים לתוכנית זו סבורים כי החסם המרכזי לביצוע הפרויקט - הוא הם עצמם; כך עולה מסקר שנערך על ידי מכון "VCELL", מכון מחקר וייעוץ אסטרטגי לחברות נדל"ן בנושא "תפיסת הצרכן את שוק התמ"א 38", לקראת כנס המתקיים השבוע ועוסק בשיווק דירות במסגרת תמ"א 38. מדובר בסקר טלפוני שנערך בחודש יוני האחרון בחמש ערים המובילות את נושא תמ"א 38 ברחבי הארץ (תל אביב, רמת גן, הרצליה, רעננה וגבעתיים), שכלל 402 מרואיינים בעלי דירות בבניינים שנבנו עד שנת 1980.

על פי ממצאי הסקר, המודעות לאפשרות של פרויקטי תמ"א 38 גבוהה מאוד כאשר כ-4 מתוך 5 נשאלים השיבו כי הם מכירים ומבינים את התוכנית. כך 72% מכלל הנשאלים ענו כי הם מכירים ומבינים את התוכנית במידה רבה ובמידה רבה מאוד, 16% מהנשאלים ענו כי הם לא כל כך מכירים התוכנית ורק 2% ענו כי הם לא מכירים.

כאמור, בעלי הדירות רואים בעצמם או בשכנים שלהם את החסם העיקרי להתקדמות או ביצוע פרויקט המסגרת תמ"א 38. כך, כאשר נשאלו המשתתפים מה נתפס בענייהם כגורמים מעכבים לפרויקט, התשובה שגרפה את המספר הגבוה ביותר של תשובות (33% מהנשאלים) הייתה "הדיירים עצמם". במקום השני (25%) ניתן למצוא את הרשויות המקומיות שמעכבות פרויקטים ובמקום השלישי (10%) נקבו הנשאלים באי היתכנות כלכלית כגורם מעכב מוביל.

בכל הקשור להעדפת שני מסלולי התוכנית השונים, בנייה מחדש (תמ"א 38 2) או תוספת של קומות לבניין קיים (תמ"א 38 הרגילה), רוב הנשאלים בחרו באפשרות הראשונה. כך, 42% מעדיפים לקדם פרויקט במסגרת הריסת הבניין הישן ובניית בניין חדש במקומו בעוד רק 25% מעדיפים להישאר בדירות הקיימות ולבחור במסלול של תוספת בנייה וקומות על הבניין הקיים. באותו הזמן, 25% בחרו באפשרות שאף אחד מהמסלולים לא מועדף עליהם ו-9% לא בחרו באף תשובה.

הסקר גם בדק כמה זמן נמצאים בעלי דירות בהליכי גיבוש של תוכנית המסגרת תמ"א 38. התוצאות מעידות פעם נוספת על הימשכות התהליכים גם בתחום זה. כך, 7% מהנשאלים ענו שהם בתהליך עד 6 חודשים, 16% בין חצי שנה לשנה, 13% בין שנה לשנה וחצי, ורוב הנשאלים, 58%, התייחסו לשאלה וענו כי הם בתהליך גיבוש הפרויקט כבר למעלה משנה וחצי.

רוני כהן, מנכ"ל חברת שיווק הפרויקטים אלדר, התייחס לנתוני הסקר, עם דגש על העדפת בעלי הדירות לבחור במסלול הריסה ובנייה על פני תוספת בנייה על בניין קיים, ואמר: "כיום המגמה בשוק היא ליזום יותר דירות בתמ"א 38 במסלול הריסה ובנייה מחדש מכיוון שמדובר בפרויקטים המאפשרים גמישות תכנונית, בנייה מודרנית וכדאיות גדולה יותר ליזם. כמובן שגם הדיירים מרוויחים מכך. במקום תוספת של חדר או מרפסת הם מקבלים דירה חדשה. נוסף על כך הם לא נאלצים לחיות חודשים רבים בבניין עטוף בפיגומים".