$
חדשות נדל

הכרסום בתמ"א 38 הגיע עד נהריה

הכדאיות הכלכלית של פרויקטים להתחדשות עירונית בנהריה נחשבת לגבולית, ולכן הם נחשבים נדירים יחסית. מתביעה שהוגשה נגד העירייה עולה כי גם כשכבר יש יזמים שמעוניינים לפתח בה מיזמי תמ"א 38, היא תוקעת אותם

דותן לוי 08:1519.10.15

אחרי הבעיות שצצו בעת האחרונה במרכז הארץ עקב פרשנות חדשה לחישוב הזכויות הניתנות מתוקף תמ"א 38, כעת הגיעה בעיית הפרשנות גם לאזור הצפון. עתירות שהוגשה בעת האחרונה נגד עיריית נהריה מדגימות את הקשיים שנתקלים בהם יזמי הנדל"ן בצפון, באזור שבו גם בימים כתיקונם הכדאיות הכלכלית של יוזמות תמ"א 38 מוטלת בספק, ולפיהן, כמו המקרה שנחשף ברמת גן - יזמים שמבקשים לבנות בעיר מגלים כי בשל מדיניות העירייה אין להם יכולת לקבל את מלוא הזכויות שהמדינה מעניקה לתמ"א 38.

 

העתירה האחרונה, שהוגשה באמצעות עוה"ד אלי מאיר ויעקב טבח ממשרד פרימס, שילה, גבעון, מאיר, נוגעת ליזם בשם יהודה בן ששון שביקש לקדם פרויקט תמ"א 38/2 ברחוב ויצמן 15 בעיר ומתארת את השתלשלות השינויים במדיניות של עיריית נהריה.

 

לפי העתירה, ב־2013 קבעה העירייה כי יש צורך במדיניות תכנונית עקב ריבוי הבקשות בעיר והצורך בשמירה על רצף תכנוני אחיד. מסמך המדיניות הראשון קבע כי בקשות שכוללות זכויות לתוספת קומה יעברו למסלול אישור, ויתר הבקשות לזכויות רחבות מאלה יידרשו להכנת סקרים רחבים. בסוף 2013 אומצה מדיניות אחרת אשר התבססה על עומס על תשתיות בעיר בדגש על מערכת הכבישים, וגם היא קבעה הגבלה של כמחצית תוספת הזכויות המוצעת למתחם הרלבנטי במסגרת תוכנית המתאר של העיר, שבאותו מועד טרם הופקדה, ובכל מקרה קיצצה כמעט מחצית מזכויות הבנייה הנוספות המותרות מכוח תמ"א 38.

 

נהריה. הכדאיות הכלכלית של יוזמות תמ"א 38 בעיר מוטלת גם כך בספק נהריה. הכדאיות הכלכלית של יוזמות תמ"א 38 בעיר מוטלת גם כך בספק צילום: גיל נחושתן

 

בן ששון הגיש בקשה להיתר בנייה בינואר 2014 ללא מידע על מדיניות העירייה, וביקש תוספת של 2.5 קומות כמותר במסגרת הנחיות התמ"א. שלושה חודשים לאחר מכן נדחתה הבקשה בטענה שאינה תואמת את מסמך המדיניות השני. בעתירה נכתב כי העירייה הצהירה שהיא מכינה תוכנית מתאר חדשה לעיר, והיא תכלול בתוכה התייחסות נרחבת לתמ"א 38, ועל בסיס תוכנית זו, אשר טרם אושרה, החליטה גם ועדת הערר לדחות את היתר הבנייה שהגיש בן ששון.

 

לדברי עו"ד אלי מאיר, "השיטה שנהגה בה עיריית נהריה נהוגה בהרבה מאוד רשויות שלא אוהבות את תמ"א 38 וטוענות כי בשל התנאים הספציפיים של העיר אין מקום להעניק את כל ההטבות של התוכנית. בשל כך מומשו בנהריה עד כה בניינים יחידים בלבד".

 

בתגובת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה נהריה לעתירה נכתב כי "על חשיבות המטרה העומדת ביסוד התמ"א אין מחלוקת. ברם עם התרבות הבקשות שהוגשו לוועדה המקומית, התעורר חשש שמתן מלוא הזכויות בכל בקשה עלול להביא למצב של קריסה של התשתיות העירוניות. נהריה היא עיר ותיקה עם פוטנציאל למימוש זכויות רבות מכוח התמ"א. לפיכך סברה הוועדה המקומית כי יהיה נכון לגבש מדיניות לבקשות להיתרי בנייה מכוח התמ"א, וזאת מתוך תפיסה שבמקום שבו קיים שיקול דעת (שקבוע במפורש בהוראות התמ"א), ראוי לגבש מדיניות שתנחה את פעילות הוועדה המקומית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x