מאמרים בנושא תמ"א 38

וועדת הערר הפחיתה 6 דירות מההיתר שנתנה העירייה, עכשיו הפרויקט לא "כלכלי". מה החליטה השופטת?
עו"ד רועי פריד
בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב דחה את עתירת החברה "יסודות פיתוח ותכנון עירוני" נגד החלטת ועדת הערר לתכנון ובנייה תל אביב בנוגע לפרויקט תמ"א 38 ברמת גן.

בספטמבר 2016 הוועדה המקומית לתכנון ובנייה רמת גן העניקה היתר לפרויקט תמ"א 38 מסוג הריסה ובנייה מחדש ברחוב נחלת יוסף בעיר. במסגרת הפרויקט היה אמור להיהרס בניין בן שתי קומות ו-13 דירות ולהיבנות במקומו בניין חדש בן 7 קומות ו-34 דירות.

תושבי השכונה הגישו על החלטה זו ערר, וביקשו להפחית את מספר הדירות החדשות שייבנו, מאחר שטענו כי מדובר בבניין הממוקם ברחוב צר ללא מוצא, ותוספת הדירות תגרום לעומס תחבורה בלתי נסבל ולבעיות חנייה. התושבים ציינו כי הכניסה והיציאה לרחוב הם מרחוב קריניצי הסואן, וכי בסוף הרחוב עומד בית ספר תיכון, שיוצר כבר כיום עומס רב. בנוסף, קיימת ברחוב מצוקת חנייה, שעלולה להחמיר עם בניית הדירות החדשות בפרויקט תמ"א 38. ועדת הערר קיבלה את טענות התושבים, והחליטה שבפרויקט תמ"א 38 ייבנו 28 דירות בלבד, כלומר הפחיתה 6 דירות, וכן לא אישרה הקלה מקווי הבניין, כפי שאושרה על ידי הוועדה המקומית.

החברה היזמית הגישה עתירה בבית המשפט לעניינים מנהליים נגד החלטה זו, וטענה כי היא הופכת את הפרויקט ללא משתלם כלכלית וגוזרת עליו "גזר דין מוות", וייתכן אף שדיירי הבניין יצטרכו להשתתף במימונו בשל כך. בנוסף, החברה טענה כי החלטה זו מותירה את הדיירים להתגורר בבניין ישן, שאינו ממוגן מפני רעידות אדמה, וכן היא מתעלמת מהמדיניות שממשלת ישראל מבקשת לקדם – עידוד התחדשות עירונית. 

השופטת יעל בלכר סברה כי החלטת ועדת הערר היא "מנומקת, סבירה ומידתית", ודחתה כאמור את העתירה של חברת "יסודות". היא ציינה כי אין שום עיקרון שקובע כי פרויקט תמ"א 38 לא יכול להיות ממומן כלל על ידי הדיירים, וכי הדיירים עדיין צפויים לקבל דירה גדולה וחדשות ובעלת שווי גבוה יותר מדירתם הישנה המקורית. בלכר פסקה כי גם אם הפרויקט בסופו של דבר לא משתלם כלכלית עבור החברה היזמית, הדבר לא אומר שהחלטת ועדת הערר שגויה. 

העתירה נדחתה והעותרת חויבה לשלם לוועדת הערר הוצאות משפט בסך 30 אלף שקלים. 

  • ב"כ העותרת: עמית הראל, עו״ד תמ״א 38
  • ב"כ ועדת הערר: עו"ד שלומית ארבל - פרקליטות מחוז תל-אביב
  • ב"כ הוועדה המקומית: עו"ד אירה יעקב-סולוביצ'יק 

לפסק הדין המלא

עו"ד רועי פריד עוסק/ת ב- תמ"א 38 
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
 

מידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

חזור

תמ"א 38, מתחילים באתר המרכזי

התחדשות עירונית 2022

ניתן לקבוע כבר ברמת וודאות גבוהה שהשנים הקרובות יהיו תור הזהב של ההתחדשות העירונית. עתודות קרקע נמוכות, מחירי נדל"ן גבוהים ושיכונים מתפוררים במרכזי הערים הם כר פורה לגל ענק של פרויקטים.
נוסיף לכך את ההחלטה להוריד את אחוז ההסכמה לפינוי בינוי לתביעת דיירים סרבנים בפינוי בינוי ל 66% מהבעלים במקום 80% היום. נוסף גם סעיף לפיו בעלי דירות שעשו עבירות בנייה לא יכללו במניין הדיירים הנדרש לצורך רוב כך ששיעור ההסכמה יכול להגיע במצב כזה ל-50%. כמו כן, גם היזם יוכל להגיש תביעה נגד דייר סרבן.

מאות ואולי אלפי פרויקטים תקועים בשל דיירים "סרבנים" שחרור החסם הזה עשוי להקטין את הזמן הממוצע להבשלת פרויקט בשנתיים ויותר.

ההתבגרות של השוק כוללת גם הסכמה כללית שתמ"א 38 חיזוק היא החלופה הפחות מועדפת ואם יש ברירה אז עדיפים פרויקטים מתחמיים של פינוי בינוי או לפחות הריסה והקמה של בניין חדש (תמ"א 38 2)

אז אל תפספסו את הרכבת...

השאירו פרטים ואנחנו נשתדל להעביר לחברות מתאימות, ללא כל עלות מצדכם.  כדאי להבין שלא כל בניין מתאים לכל היזמים, בניין שמוגדר אצל אחד כ"לא כלכלי" יכול להיות "יהלום" אצל אחר. גם הזמן משחק תפקיד ובניין או ישוב שאינם אטרקטיביים בזמן מסוים יכולים להפוך למאד מבוקשים עקב שינויים ברגולציה, במחירי הנדל"ן ועוד.

אנחנו באתר המרכזי עושים כל מאמץ למצוא את הגורם המתאים שיטפל בכל בניין הרשום במאגר שלנו, לא תמיד זה קורה מעכשיו לעכשיו אבל אנחנו רצים למרחקים ארוכים...

* שדה חובה