מאמרים בנושא תמ"א 38

בעלת דירה בחיפה תבעה את חברת הבנייה: "הבטיחו לי דירה גדולה יותר בפרויקט תמ"א 38"
מאת: עו"ד יגאל (ישראל) מדר
בעלת דירה בבניין משותף בחיפה, שנמצא בעיצומו של תמ"א 38, תבעה את החברה היזמית, לאחר שטענה שהיא זכאית לקבל דירה "גדולה" ולא "רגילה" בבניין החדש שיקום. בית המשפט דחה את טענותיה, שעמדו בניגוד לכתב ההתחייבות בינה לבין החברה היזמית



בעלת דירה בבית משותף בחיפה, שעובר בימים אלו תמ"א 38, טענה שהיא זכאית לקבל דירה גדולה יותר מזו שניתנה לה. השופט גדעון גינת בבית המשפט המחוזי בחיפה דחה את תביעתה, וקיבל את עמדת החברה היזמית, ט.ס.א.ר בע"מ, מאחר ולא מצא בסיס לדרישתה.
ההסכם בין הדיירים לחברה היזמית נחתם בחודש יוני 2015, במסגרתו חתמה התובעת על "כתב התחייבות בלתי מותנה ובלי חוזר", ובו פורטה הדירה החדשה שתקבל במקום דירתה הישנה במסגרת תמ"א 38, ונכתב במפורש שהיא דירה "רגילה". 

בהמשך פרצו מחלוקות בין החברה לבין הדיירת, באשר לגודל הדירה שהיא צריכה לקבל בסיומו של הפרויקט. התובעת טענה שהיא זכאית לקבל "דירה גדולה", ואילו החברה היזמית גרסה שמדובר ב"דירה רגילה", כפי שיקבלו שאר הדיירים בבניין. בבניין החדש נבנות הן דירות "רגילות" והן "גדולות" – שתי דירות גדולות יותר בשטחן, אשר אותן תכננה החברה למכור, זאת לצד דירת פנטהאוז. 
הדיירת הגישה תביעה נגד החברה היזמית, שבה טענה כי הובטחה לה דירה מספר 9, השישית הפונה לכיוון דרום, וזו דירה גדולה על פי היתר הבנייה.

השופט גינת שקל את עמדות הצדדים, ופסק כי החברה הנתבעת היא הצודקת. לדבריו, אין הסבר מדוע הייתה הדיירת התובעת צריכה לקבל דירה הגדולה בהרבה מדירתה הקיימת, ושונה באופן מהותי מהדירות האחרות שניתנות לשאר הדיירים שמתגוררים במבנה. השופט קיבל את ההסבר של החברה היזמית, שהדבר שקובע הוא כתב ההתחייבות, שבו נכתב שהתובעת תקבל "דירה רגילה", ובהסכם אף לא נכלל כלל מספר דירה. נוסף לכך, בנה של התובעת הוא עו"ד בעל ניסיון רב בתחום המקרקעין בעסקאות של תמ"א 38, והיה לו חלק מכריע בניסוח ההסכמים שעליהם חתמה אמו.

אי לכך, השופט פסק כי התובעת תקבל דירה "רגילה", ותשלם לחברת הבנייה הוצאות משפט ושכר טרחה עורך דין בסך 40 אלף שקל. 

ב"כ התובעת: עו"ד אמיר בירמן
ב"כ הנתבעת: עו"ד מקרקעין פאדי מטאנס
 

* עו"ד יגאל (ישראל) מדר מלווה פרויקטים של תמ"א 38
** הכותב לא ייצג בתיק

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

חזור

תמ"א 38, מתחילים באתר המרכזי

התחדשות עירונית 2022

ניתן לקבוע כבר ברמת וודאות גבוהה שהשנים הקרובות יהיו תור הזהב של ההתחדשות העירונית. עתודות קרקע נמוכות, מחירי נדל"ן גבוהים ושיכונים מתפוררים במרכזי הערים הם כר פורה לגל ענק של פרויקטים.
נוסיף לכך את ההחלטה להוריד את אחוז ההסכמה לפינוי בינוי לתביעת דיירים סרבנים בפינוי בינוי ל 66% מהבעלים במקום 80% היום. נוסף גם סעיף לפיו בעלי דירות שעשו עבירות בנייה לא יכללו במניין הדיירים הנדרש לצורך רוב כך ששיעור ההסכמה יכול להגיע במצב כזה ל-50%. כמו כן, גם היזם יוכל להגיש תביעה נגד דייר סרבן.

מאות ואולי אלפי פרויקטים תקועים בשל דיירים "סרבנים" שחרור החסם הזה עשוי להקטין את הזמן הממוצע להבשלת פרויקט בשנתיים ויותר.

ההתבגרות של השוק כוללת גם הסכמה כללית שתמ"א 38 חיזוק היא החלופה הפחות מועדפת ואם יש ברירה אז עדיפים פרויקטים מתחמיים של פינוי בינוי או לפחות הריסה והקמה של בניין חדש (תמ"א 38 2)

אז אל תפספסו את הרכבת...

השאירו פרטים ואנחנו נשתדל להעביר לחברות מתאימות, ללא כל עלות מצדכם.  כדאי להבין שלא כל בניין מתאים לכל היזמים, בניין שמוגדר אצל אחד כ"לא כלכלי" יכול להיות "יהלום" אצל אחר. גם הזמן משחק תפקיד ובניין או ישוב שאינם אטרקטיביים בזמן מסוים יכולים להפוך למאד מבוקשים עקב שינויים ברגולציה, במחירי הנדל"ן ועוד.

אנחנו באתר המרכזי עושים כל מאמץ למצוא את הגורם המתאים שיטפל בכל בניין הרשום במאגר שלנו, לא תמיד זה קורה מעכשיו לעכשיו אבל אנחנו רצים למרחקים ארוכים...

* שדה חובה