מאמרים בנושא תמ"א 38

ביהמ"ש הסכים שתהיה פגיעה קשה בנוף אבל לא ויתר על תמ"א 38
מאת: עו"ד דניאל גולשה
תושבי אשדוד עתרו נגד אישור תמ"א 38 בשכונה בעיר בעיקר משום שתוספת של 2.5 קומות תפגע בנוף הנשקף מדירותיהם אל הים. מדוע בית המשפט אישר את הפרויקט על אף הפגיעה הקשה?
 

השופט רות אבידע מבית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע דחתה לאחרונה עתירת בעלי דירות באשדוד נגד היתר לביצוע תמ"א 38 בשכונה י"א. השופטת סירבה להצעתם להקטין את תוספת הקומות מ-2.5 ל-1.5 לאחר שקבעה כי תכנית כזו לא תשתלם ליזמים. 

ועדת הערר המחוזית אישרה ביולי 2017 את היתרי הבנייה לביצוע פרויקט חיזוק לפי תמ"א 38, שהעניקה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה באשדוד ל-3 בניינים ברובע י"א בעיר. 

התכנית כללה תוספת של 13 דירות בכל אחד מהבניינים, כלומר בניית שתיים וחצי קומות נוספות בכל אחד מהבניין. כמו כן תוכנן לבנות בדירות מרפסות וממ"דים. 

העותרים נגד התוכנית – שכנים מבניינים ברחוב סמוך – ביקשו מבית המשפט לבטל את ההחלטה בעיקר משום שלטענתם הוספת הקומות תגרום לחסימת נוף הים הנשקף מדירותיהם. הם טענו כי זוהי פגיעה קשה ביותר בזכויותיהם, מאחר שהנוף הוא אחת הסיבות העיקריות לרכישת הדירות דווקא שם. 
 
העותרים טענו כי יש אפשרות לשנות את התוכנית כדי להפחית את הפגיעה בהם, למשל באמצעות הקטנת תוספת השטחים לדירות והפחתת תוספת הקומות ל-1.5 בלבד. 
 
אך הועדה המחוזית ציינה כי למרות הפגיעה המשמעותית בעותרים יש צורך מיידי לחזק את שלושת הבניינים המדוברים, כפי שמעידה חוות הדעת ההנדסית שהוגשה לה. הוועדה הוסיפה כי האלטרנטיבות שהציעו העותרים אינן מציאותיות כיוון שהן יהפכו את הפרויקט ללא רווחי ולא משתלם ליזמים. 
 
למנוע אסון כבד
השופטת אבידע קיבלה את עמדת הוועדה. 
תחילה, היא הדגישה את החשיבות העצומה שיש לתוכנית לחיזוק מבנים ישנים מפני רעידות אדמה – בהיותה תוכנית שמטרתה למנוע אסון כבד. 
 
לאחר מכן, השופטת קבעה כי לא הוכח בפניה שהחלופות שהציעו העותרים אפשריות גם מבחינת הכדאיות הכלכלית ליזמים. בתוך כך היא הפנתה לפרויקט דומה – שבו ויתרו על תוספת מסוימת של קומות – והוא הסתיים בהפסד של לא פחות מ-2 מיליון שקל ליזמים. 
 
השופטת הבהירה עד כמה חשוב להעניק ליזמי תמ"א 38 תמריצים כלכליים, שבלעדיהם אין סיכוי למימוש התוכנית הלאומית, שהרי יזמים לא ייקחו על עצמם את הסיכון להפסד. 
 
לפיכך, העתירה נדחתה כאמור אך מבלי לחייב את העותרים בהוצאות. 

לפסק הדין 
ב״כ העותרים: לא צוין
ב״כ ועדת הערר: עו"ד יפית ברקוביץ מפרקליטות מחוז דרום
** הכותב לא ייצג בתיק

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer 
 
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
חזור

תמ"א 38, מתחילים באתר המרכזי

התחדשות עירונית 2022

ניתן לקבוע כבר ברמת וודאות גבוהה שהשנים הקרובות יהיו תור הזהב של ההתחדשות העירונית. עתודות קרקע נמוכות, מחירי נדל"ן גבוהים ושיכונים מתפוררים במרכזי הערים הם כר פורה לגל ענק של פרויקטים.
נוסיף לכך את ההחלטה להוריד את אחוז ההסכמה לפינוי בינוי לתביעת דיירים סרבנים בפינוי בינוי ל 66% מהבעלים במקום 80% היום. נוסף גם סעיף לפיו בעלי דירות שעשו עבירות בנייה לא יכללו במניין הדיירים הנדרש לצורך רוב כך ששיעור ההסכמה יכול להגיע במצב כזה ל-50%. כמו כן, גם היזם יוכל להגיש תביעה נגד דייר סרבן.

מאות ואולי אלפי פרויקטים תקועים בשל דיירים "סרבנים" שחרור החסם הזה עשוי להקטין את הזמן הממוצע להבשלת פרויקט בשנתיים ויותר.

ההתבגרות של השוק כוללת גם הסכמה כללית שתמ"א 38 חיזוק היא החלופה הפחות מועדפת ואם יש ברירה אז עדיפים פרויקטים מתחמיים של פינוי בינוי או לפחות הריסה והקמה של בניין חדש (תמ"א 38 2)

אז אל תפספסו את הרכבת...

השאירו פרטים ואנחנו נשתדל להעביר לחברות מתאימות, ללא כל עלות מצדכם.  כדאי להבין שלא כל בניין מתאים לכל היזמים, בניין שמוגדר אצל אחד כ"לא כלכלי" יכול להיות "יהלום" אצל אחר. גם הזמן משחק תפקיד ובניין או ישוב שאינם אטרקטיביים בזמן מסוים יכולים להפוך למאד מבוקשים עקב שינויים ברגולציה, במחירי הנדל"ן ועוד.

אנחנו באתר המרכזי עושים כל מאמץ למצוא את הגורם המתאים שיטפל בכל בניין הרשום במאגר שלנו, לא תמיד זה קורה מעכשיו לעכשיו אבל אנחנו רצים למרחקים ארוכים...

* שדה חובה